Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2011 06:49 - Броят на жертвите от нападенията в Норвегия достигна 91
Автор: melina26 Категория: Други   
Прочетен: 1239 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg





При двете нападения в Норвегия загинаха вече 91 души. „Имаме потвърждение, че най-малко 80 души са загинали при стрелбата в летния училищен лагер. Не изключваме броят им още да се увеличи", заяви говорителят на полицията Аре Фрикхолм, цитиран от АФП.

Органите на реда по-рано потвърдиха, че седем души са били убити и девет са в критично състояние след мощната експлозия в центъра на Осло, където се намира офисът на премиера и няколко правителствени сгради (виж снимки и видео от трагедията в галерията).

32-годишният норвежец Андерс Брейвик е арестуван и заподозрян за извършването както на бомбеното нападение в центъра на Осло, така и за стрелбата в летен лагер на остров в езеро на 15 км от норвежката столица.

Според телевизия ТВ2 нападателят е имал връзки с десния екстремизъм.

Полицейски източници заявиха, че той изглежда не е свързан с ислямския тероризъм и вероятно няма връзки с никоя международна терористична организация.

Според говорител на силите на реда събраната от интернет информация показва, че задържаният 32-годишен мъж е християнски фундаменталист. В момента мъжът, идентифициран като Андерс Беринг Брейвик, рус и синеок норвежец, който е изразявал десни и антимюсюлмански възгледи, е разпитван от властите.

Възможно е той да е действал сам. Според съобщение на Норвежката информационна агенция не е изключено да става въпрос за местен самоук терорист, който се бори срещу политическата система в страната.

Междувремеенно на острова бяха намерени и недетонирани експлозиви.

От норвежката полиция са заявили, че нямат информация за загинали чужденци, включителни и българи.

Премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг определи двойното нападение, в което загинаха най-малко 87 души, като „национална трагедия", предаде Би Би Си.

„От Втората световна война насам, страната ни не е била засягана от престъпление с такъв мащаб", заяви Столтенберг пред журналисти.

Норвежкият министър на правосъдието Кнут Сторбергет заяви, че няма причина нивото на терористична заплаха в Норвегия да бъде вдигано след смъртоносното двойно нападение.

Руският президент Дмитрий Медведев е изпратил съболезнователни телеграми до краля на Норвегия Харалд Пети и премиера Йенс Столтенберг във връзка с разигралите се в страната трагични събития, предаде агенция Интерфакс. Медведев е изказал и своите съболезнования на близките на жертвите.

Полицията определя действията като терористичен акт, наказуем с до 21 години лишаване от свобода.

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до краля на Норвегия Харалд Пети, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „От името на българския народ и от мое име изказвам най-искрените си съболезнования във връзка с трагичните събития, при които загинаха десетки норвежки граждани", заявява в писмото си българският държавен глава.

„България решително и категорично осъжда всякакъв вид и проява на тероризъм и сме убедени, че виновните ще понесат своята отговорност и ще бъдат справедливо наказани за отнемането на човешки живот", се казва още в писмото. 


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=974752


Тагове:   Норвегия,   жертва,   атентат,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: melina26
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 197552
Постинги: 33
Коментари: 331
Гласове: 1692
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031